Az alvás minden gyermek számára az egészséges testi-lelki fejlődés elengedhetetlen része. A legtöbb családban a gyermek érkezését követően a szülői hálószoba vagy éppen a szülői ágy ad helyet a babának. Így mindenki számára könnyebb az éjszaka, több idő jut pihenésre. De ahogy nő a gyermek, egyre fontosabb kérdése a szülőknek, hogy mikor kerüljön külön szobába a gyermek?
 
Tudtátok, hogy
- A japán kultúrában az együtt alvás a családokban megszokott és elfogadott gyakorlat. A gyerekek gyakran alszanak együtt a szülőkkel még kamasz korban is, és ez szoros kapcsolatot eredményezhet.
- Az indiai kultúrában szintén gyakori az együtt alvás. A kisgyermekek általában az anya mellett alszanak, ami erősíti az egész életen át tartó kötődést.
- A nyugati kultúrában az önálló alvásra való nevelés gyakoribb. A gyerekeket arra ösztönzik, hogy külön szobában és ágyban aludjanak, hogy önálló alvási szokásokat alakítsanak ki.
 
Egy biztos! A gyerekkel való együtt alvásnak számos előnye mellett hátrányai is vannak.
 
De mégis mikor költözzön ki a gyermek (vagy költözzünk ki mi szülők) a szobából?
1. Ha már kényelmetlen valaki számára az együtt alvás, pl. nem elég nagy az ágy mindenki számára. Főként ha ez már egészségügyi következményekkel is jár, mint például derékfájás.
2. Ha a szülők szeretnék visszakapni azt az intim szférát, ami erősíti kapcsolatukat.
3. Ha úgy látni, hogy a gyermek készen áll rá.
 
Mikor NE költöztessük?
Ha amúgy is változások vannak körülötte: kis testvér érkezése, oviba szoktatás alatt áll, ha fél és sokszor felébred éjjel. Ez esetben célszerű kicsit várni vele.
 
Költözéskor mindig igyekszünk szép birodalmat kialakítani a kicsinek, ahol szívesen tartózkodik, játszik és alszik is, ezzel segíthetjük abban, hogy birtokba vegye a saját szobáját. Ehhez nagyon szép textileket találtok webáruházunkban.
Nézzetek körül!