Nálunk sokszor okozott problémát az esti elalvás, ezért igyekeztem minél többet olvasni ebben a témában, emellett több gyermekpszichológussal konzultáltam ezügyben, mert a hosszan fennálló helyzet a türelmünk határát feszegette. Hála Istennek, ma már rendezettek az estéink.
Sok mindentől függ az, hogy milyen lesz végül az este, kapkodunk, fáradtak vagyunk, program volt, beteg valaki stb. De egy biztos: a nyugodt, meghitt esték segítik leginkább a könnyű elalvást.
 
Nálunk a rutin évek óta megvan, emellett gyermekeknek készült alvást segítő gyógynövény teát is használtunk. Soha nem alszanak el Tv nézés közben, de elalvás előtt nézhetik, és az esti olvasás sem maradhat el, pedig a legkisebb is 8 éves már. Még mindig kérik a mesét. :) Azt hiszem ezzel adok nekik  Bár még most is vannak extrém nem alvásos éjszakák, de már nagyon ritkák.
 
Összeszedtem pár dolgot, ami segítség lehet, ha ti is küzdötök ezzel:
 
Kényelmetlen alvási környezet: A túl meleg vagy túl hideg hőmérséklet, zajos környezet, nem megfelelő matrac vagy párnák, vagy nem megfelelő méretű ágy mind hozzájárulhatnak az alvási zavarokhoz.
 
Étkezés és folyadékfogyasztás: Ha a gyermek túl sokat eszik vagy iszik lefekvés előtt, az megnehezítheti az alvást. Különösen a koffein vagy cukor tartalmú ételek és italok fogyasztása előtti órákban kerülendők.
 
Stressz és szorongás: A kisgyerekek is tapasztalhatnak stresszt és szorongást, ami nehezíti az elalvást és a nyugodt alvást. Ez lehet például változó életkörülmények, iskolai problémák, családi problémák vagy más stresszfaktorok miatt.
 
Fájdalom vagy betegség: Ha a gyermek fájdalmat érez, például fáj a fogaknak, vagy beteg, akkor az alvás minősége jelentősen romolhat.
 
Rutin hiánya: A gyerekek általában szeretik az állandóságot és a rutint. Ha nincs megszokott lefekvési rutin, és nincsenek általános alvási szokások, az zavarhatja az alvást.
 
Az elektronikus eszközök használata: A televízió, számítógépek, okostelefonok és más elektronikus eszközök túlzott használata lefekvés előtt stimulálhatja az agyat és megnehezítheti az elalvást.
 
Ezek csak néhány példa azokra a tényezőkre, amelyek befolyásolhatják a nyugodt alvást kisgyerekeknél. Fontos, hogy megfelelő alvási körülményeket teremtsünk számukra, és különös figyelmet fordítsunk az alvási szokásokra és rutinokra.